Tuesday, 28 July 2015

Resipi Coklat Puding





dengar or nampak jer coklat mesti korang semua terliur kan? sempena di bulan Syawal ni kalau ada orang nak datang beraya or korang buat rumah terbuka tapi tak tau nak hidang apa, boleh la cuba untuk membuat coklat puding ini. yela asyik hidang lemang, rendang, ketupat, mungkin tetamu pon dah bosan haha. cara nak buatnya senang sahaja,


Bahan-bahan

  • 1/3 cup (66 grams) gula
  • 1/3 cup (28 grams) serbuk koko tanpa gula
  • 2 sudu teh (17 grams) tepung jagung
  • 1/8 sudu teh garam
  • 1 3/4 cawan susu
  • 1/4 cawan heavy krim
  • 3 to 4 auns (85 grams to 115 grams) dark coklat 
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan heavy krim / whipped krim manis  untuk dicurahkan atas coklat ( optional, nak letak boleh tak nak pon takpe )

Cara-cara

Pukul gula, koko, tepung jagung dan garam bersama-sama dalam periuk sederhana besar. 

Tambah lebih kurang 3 sudu besar susu dan pukul untuk membentuk pes yang licin. 

Pukul dalam susu yang selebihnya dan krim. 

Dengan menggunakan spatula silikon atau senduk kayu, sentiasa kacau campuran di atas api yang sederhana bagi mengikis bahagian bawah, sisi, dan penjuru kuali, sehingga puding pekat dan mula gelembung kira-kira dalam 5 minit. 

Teruskan memasak dan kacau selama 1 minit, kemudian tambah coklat dan kacau dengan sentiasa sehingga coklat cair dan jadi seperti puding kira-kira dalam 30 saat. 

Sejukkan dan kacau bersama esen vanila. 

Bahagikan puding di dalam cawan atau ramekins. 

Hidangkan panas atau pada suhu bilik atau sejuk. Puding boleh tahan didalam peti sejuk sehingga 3 hari. Hidangkan bersama krim biasa dicurahkan atau krim putar .


No comments:

Post a Comment